Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28 Бер 2024, 12:25
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2014 » Травень » 19 » Боятися не потрібно, але бути обережними, необхідно
13:02
Боятися не потрібно, але бути обережними, необхідно
Багато хто боїться громовиці, особливо, коли вона проходить над головою, коли все небо у блискавках й гримить грім. Боятися, зрозуміло, не потрібно, але бути обережними, необхідно.
Найчастіше блискавки б'ють у високі предмети, які височіють над навколишньою місцевістю.
Блискавки часто ударяють у високі місця, горби, каміння. Якщо ви опинилися у полі, під час грози, то зупиніться де-небудь у низині, але уникайте глинистих ґрунтів, оскільки глина володіє великою електропровідністю. Під час грози небезпечно перебувати у воді чи поряд. Тому заборонено ставити намет біля самої води.
Якщо гроза застала вас у лісі, найкраще всього зупинитися на галявині між дерев, але не менше, ніж за 15 м від них i подалі від дуба.
Парасоля, звичайно, найчастіше використовується як захист від дощу, але на відкритій місцині в грозу безпечніше ховатись від дощу під поліетиленовою накидкою або ж гарантовано змокнути, ніж підвищити ймовірність удару блискавки з-за парасолі.
Під час грози не можна бігти, їхати верхи чи на велосипеді. У людину, яка швидко пересувається, блискавка потрапить скоріше, оскільки тоді навколо неї активізується електричне поле. Для людини, що рухається пішки, навіть близький удар блискавки у землю набагато небезпечніше, ніж для людини, що стоїть.
Якщо гроза застала вас в автомобілі, то сповільніть рух або ще краще – зупиніться і не ставте машину близько таких високих об’єктів, як дерева та лінії електропередач. Залишайтесь в автомобілі – це найбільш безпечне місце під час грози (але не торкайтеся металевих деталей).
В приміщенні у негоду потрібно щільно зачиняти вікна, адже протяг – це доріжка, якою блискавка кульової форми може увійти в кімнату. Тримайтесь подалі від вікон, димоходів і пічок, не торкайтесь електроприладів, труб, батарей опалення та інших металевих пристроїв. Вийдіть з під душа чи з ванни. Слід відключити від електромережі радіоприймачі, телевізори, комп’ютери та інші електроприлади, якщо ви не хочете щоб вони постраждали від удару блискавки в будинок.
Вкрай небезпечно користуватися в грозу мобільним телефоном. Його взагалі краще зовсім вимкнути. Не торкайтеся і не підходьте до металевих споруд, дротяних парканів, ліній зв’язку тощо.

В. Ярош, ст. МВН
Ніжинських міських курсів
НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

Переглядів: 581 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів