Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28 Бер 2024, 13:39
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2013 » Липень » 25 » Коли сонце — ворог.
08:44
Коли сонце — ворог.
Якщо взимку на нас чатує небезпека переохолодження, то влітку кожен може дістати тепловий чи сонячний удар.
Спричиняє перегрів організму сонце.
Сонячний удар виникає внаслідок сильного перегріву голови сонячними променями. Перші симптоми з'являються через кілька годин. Це - почервоніння обличчя, головний біль, нудота, блювота, кволість, запаморочення, шум у вухах, підвищення температури до 38-39 градусів, пришвидшений пульс та задишка. Інколи — втрата сві¬домості. Сприяє сонячному удару переповнений шлунок та стан сп'яніння, фізичні навантаження та інтенсивна робота м'язів, підвищена вологість повітря і недостатня кількість спожитої рідини.
Тепловий удар — це наслідок загального перегріву організму, що може статися не лише на сонці, але й у задушливому приміщенні, що особливо небезпечна для людей з підвищеним тиском, хворобами серця, автомобілі, громадському транспорті. Ознаками теплового удару можуть бути сонливість, позіхання, похитування, червоне обличчя, головний біль, погіршення слуху, нудота, блювота, інколи — марення. Пульс може сягати 150 і більше ударів за хвилину, пришвидшиться дихання, температура тіла підніметься до 40 градусів.
Аби не дістати сонячного чи теплового удару слід у спекотні дні носити світлий головний убір - бажано із цупкої тканини і з широкими полями, не вдягатись у темний, синтетичний чи шкіряний одяг. Найкраще вбрання з легких, натуральних, світлих тканин. Щоб уникнути теплового чи сонячного удару, не варто довго перебувати на сонці, особливо між 12.00 та 16.00. У цей час слід обмежити фізичні навантаження.
Якщо ви на пляжі чи на пасовиську, то в жодному разі не засніть на пекучому сонці! Якщо у спекотний день є можливість прийняти холодний душ, зробіть це. Або скупайтесь у водоймі. У спеку вживайте якнайбільше рідини.
Як допомогти, коли людина перегрілась?
Якщо людина при свідомості, але відчуває підвищення температури та інші симптоми сонячного удару, то слід випити жарознижувальну таблетку, прийняти холодну ванну, випити якнайбільше води та лягти відпочити у холодному, добре провітреному приміщенні. Якщо за кілька годин стан не покращиться, варто звернутись до лікаря. Коли ж людина від перегріву втратила свідомість просто на вулиці, її треба негайно перенести у тінь чи в холодне приміщення, дати понюхати нашатирний спирт, верхню частину тіла звільнити від одягу, на серце, голову та потилицю покласти лід чи ганчірку, змочену в холодній воді, а тіло розтерти водою. Щойно людина отямиться, дати їй багато води. І, звичайно ж, негайно викликати "швидку".

Старший МВН курсів ЦО м. Ніжин В. Ярош.

Переглядів: 721 | Додав: komar | Теги: ворог, Сонце | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів