Вітаю Вас Гість!
П'ятниця, 29 Бер 2024, 17:54
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2015 » Квітень » 8 » ОБЕРЕЖНО, КЛІЩ !
09:56
ОБЕРЕЖНО, КЛІЩ !
Що робити, якщо виявили кліща ?
Кліщі залазять на верхні частини сухостою і приймають “позу очікування”. Коли поруч людина або тварина, кліщ чіпляється за одежу або шерсть. Присмоктується він частіше до волосяного покрову голови або до задньої поверхні шиї. У його слині присутня знеболююча речовина, тому укус залишається непомітним .
Через 3-7 днів після нападу кліща у людини з’являється головний біль, різка слабкість, підвищується температура тіла. На тому місці, де присмоктався кліщ, утворюється інфільтрат – щільна частина шкіри бурого або коричневого кольору. Характерна ознака кліщового укусу – рожевий висип у вигляді плям.
Але до лікаря треба звертатися не тоді, коли вже підвищується температура або з’являється висип, а одразу ж, як тільки ви помітили кліща, який присмоктався до вашого тіла.
Захиститись від нападу кліща досить просто. Йдучи в ліс або інші місця, де можуть бути кліщі, одягайте куртку з довгими, щільними манжетами та високим комірцем, а ще краще з капюшоном .
Місце, де присмоктався кліщ, змажте спиртовою настойкою йоду. Змажте кліща жиром – жир закупорить його дихальні отвори – і тоді він відпаде сам. Можливо видалити кліща пальцем або пінцетом, але робіть це обережно – не розчавіть його. Рану змажте йодом. Кліщів, яких ви видалили, обов’язково спаліть.
Після прогулянки у лісі огляньте один одного на предмет відсутності кліщів на відкритих поверхнях тіла і в місця його можливого потрапляння до шкіри.

В. Ярош, ст. МВН
Ніжинських міських курсів
НМЦ ЦЗ та БЖД
Чернігівської області

Переглядів: 1045 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів