Вітаю Вас Гість!
Четвер, 25 Кві 2024, 02:23
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2013 » Жовтень » 28 » Опалювальний сезон розпочався
15:12
Опалювальний сезон розпочався
Готувати санчата влітку закликає народна мудрість. І недарма, адже думати про власну безпеку потрібно заздалегідь.
Щоб максимально зменшити ризик виникнення пожежі від опалювальних приладів, до початку опалювального сезону необхідно ретельно перевірити, чи відповідають печі, інші опалювальні прилади та їх облаштування правилам пожежної безпеки. Зокрема, згідно з нормами вони повинні мати протипожежні розриви від горючих конструкцій, підлога з горючих матеріалів під топковими дверцятами має бути захищена металевим листом розміром 0,7x0,5 м, що розташовується своїм довгим боком уздовж печі. На горищах усі труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути заштукатурені та побілені, а ні в якому разі не обклеєні шпалерами, аби можна було чітко побачити тріщини та пошкодження, що можуть з’являтись у процесі експлуатації.
Перевіряти димар - комин господарям слід не рідше двох разів на рік.
Як прочистити димар - пічну трубу? Роботу цю починають зверху, з даху. Перед чищенням, насамперед, треба перевірити, чи не перекритий димохід цеглою, гніздом птиці, або іншими сторонніми предметами. Наприклад видалити гніздо птахів можна за допомогою жердини, проштовхнувши його вниз до найближчого отвору для прочищення, через який витягнути все сміття, що впало зверху.
Чистять димохід від сажі за допомогою металевого «йоржа». На час цієї роботи отвори для прочищення повинні бути наглухо закриті, щоб у будинок не летіла сажа. Діаметр «йоржа» повинен бути трохи більше просвіту труби. Після того, як сажа в димоході осяде, отвори для прочищення відкривають і через них совком вигрібають все, що осипалося зі стінок.
Видаляти невеликі відкладення сажі, а також перешкоджати її скупчуванню в димоході можна за допомогою спеціальних хімічних сумішей. Ці суміші у вигляді рідини або порошку наносять на внутрішні поверхні топки або додають до дров. При горінні виділяються нетоксичні гази, які змушують сажу обсипатися вниз.
Наприклад, спеціальний склад ПХК (протинагарна хімічна композиція) зараз можна придбати в будь-якому будівельному магазині. Норма витрати складу - 150 - 200 г на тонну палива (зазначена на упаковці). Використовувати препарат дуже просто: його треба спалити окремо або разом з дровами прямо в паперовій обгортці.
У продажу є також «поліно-сажотрус», «Трубочист», «Камінчик». Це простий і безпечний засіб для чищення димарів у вигляді невеликого бруска. При щотижневій топці каміна або печі знадобиться всього лише одне таке «поліно» на весь опалювальний сезон. Якщо потрібно «пропалити» великий камін або піч, можна покласти в топку два «поліна» одночасно.
Роботи з перевірки й прочищення димарів та вентиляційних каналів проводять організації, які мають відповідні ліцензії.
Після очистки клієнту видають акт про виконання робіт з перевірки і прочищення димових каналів опалювальних печей, містких водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів. І це не просто черговий документ - це гарант спокою та впевненості в безпеці під час опалювального сезону.
Громадяни! Краще періодично викликати сажотруса, ніж пожежних.

Завідувач Ніжинських міських курсів В.П. Ярошовець

Переглядів: 623 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів