Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28 Бер 2024, 17:51
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2015 » Червень » 3 » Увага,СОБАКА!
08:35
Увага,СОБАКА!
Важлива проблема великих міст - наявність великої кількості безпритульних собак. До того ж, особливо у наш складний час, зграї дворняг поповнюються великими та малими собаками престижних порід. Голодні та злі вони завдають певної загрози здоров'ю, а іноді й життю людей. Але от парадокс: безпритульні собаки нападають на людину рідше, ніж собаки свійські.
Що ж підштовхує тварин до агресії та яких правил поводження з ними необхідно дотримуватися?
Перш за все, не підходьте до собаки, що знаходиться на ланцюгу, бо захист "особистої території" - одна з основних причин агресивності тварини. Не нав'язуйте собаці свого товариства, не торкайтеся його коли він їсть, не намагайтеся відібрати "улюблену іграшку". Не дивіться собаці у вічі, не посміхайтеся: на собачій мові - це вияв агресії: Не повертайтеся до собаки спиною та не намагайтеся тікати - це може викликати у тварини рефлекс переслідування. Пам'ятайте, що навіть помахування хвостом не завжди є виявом дружелюбності.
Кусають і дресировані собаки, але у ситуаціях, які називаються "провокаційними". Отже, уникайте вузьких місць, будьте обережними у під'їздах та ліфтах, не пробігайте у безпосередній близькості від хазяїна собаки. Особливо стережіться собак-охоронців: ротвейлерів та доберманів. У них загострене почуття охорони хазяїна, а територія їх "особистих інтересів" перевищує 50 метрів.
Дресирування собак - справа серйозна. Якщо собака не слухає господарів, а тим більш кусає їх, значить, її погано виховують. Собака сприймає хазяїв як свою зграю, але відчувши їхню слабкість та нерішучість, швидко спробує зайняти положення лідера.
Пропонуємо деякі узагальнені рекомендації щодо самозахисту під час нападу спеціально вивченого службового собаки:
до собаки, який нападає, поверніться обличчям, станьте у захисну позу або киньтеся на зустріч;
спокійно відступайте спиною до укриття, домівки, паркану, захищайтеся підручними засобами, кличучи на допомогу;
різко та жорстоко бийте собаку рукою, ногою або твердим предметом у ніс, по верхній щелепі у живіт та пах. До останнього моменту переховуйте зброю у руці або за спиною: натренований собака нападає на озброєну руку. Для відволікання уваги тварини можна застосовувати піджак або плащ.
Вас вкусив собака! Це небезпечно не тільки травмою, а й інфекцією.
Негайно промийте рану великою кількістю води, а краще перекисом водню. Краї рани обробіть йодом або зеленкою, саму рану маззю “Спасатель”, “Левоміколь” або присипте стрептоцидом. Якщо з перелічених ліків у вас під рукою нічого немає, антисептиком може бути горілка або спирт. Після чого негайно звертайтеся до найближчого травмпункту. Головне – виявити чи прищеплений собака від сказу, чи ні. В іншому випадку доведеться пройти серйозний курс лікування та довгий час знаходитися під наглядом лікаря.

Підготував В.П. Ярошовець, завідувач
навчально-консультаційного
пункту у м. Ніжині

Переглядів: 1036 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів