Вітаю Вас Гість!
Четвер, 18 Кві 2024, 02:09
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS
  [ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]


  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: borger  
Форум » За межами села... » Новини... » Свинячий грип?!
Свинячий грип?!
101Дата: Субота, 31 Жовт 2009, 15:40 | Повідомлення # 1
dNb
Група: Адміністратори
Повідомлень: 280
Статус: Off-line :(

Вже декілька днів триває паніка навколо свинячого грипу в Україні. В новинах все почалося з Тернополя, коли почали бити на сполох про те, що вже є жертви. Логічно поширення пішло далі по західній Україні. Найголовніше - не робити дурних кроків і спокійно розглянути ситуацію. Якраз про це буде стаття.

30.10.2009 У зв'язку з такою епідеміологічною ситуацією, в 9 областях України введений карантин. По всій Україні - тритижневі канікули у вузах і школах, скасовано усі масові заходи, обмежено пересування між областями.

"Ми будемо вводити спеціальні режими, що передбачають відсутність переїздів людей без будь-якої необхідної потреби із області в область", - заявила прем'єр Юлія Тимошенко.

Усі ці заходи введені після зростання чисельності смертей від грипу у західних областях - станом на 30 жовтня їх вже 32.

1. Що таке свинячий грип?
Свиний грип (лат. grіppus suum) — інфекція будь якого з багаточисленних вірусів свиного грипу. Вірус свиного грипу (ВСГ) — будь-який зі штамів грипу сімейства вірусів, що ендемічним захворюванням у свиней. Станом на 2009 рік, відомо наступні штами ВСГ: грип і підтипи грипу A відомі, як H1N1, H1N2, H3N1, H3N2, та H2N3.

Характеризується катаральним запаленням дихальних шляхів, слабістю та лихоманкою. Реєструється у багатьох країнах світу. Заподіює великий економічний збиток свинарським господарствам — викликає високу смертельність молодняку (10-60 %) та зниження продуктивності у тварин при відгодівлі.

Інкубаційний період складає одну-три доби. Хвороба протікає гостро, в ускладнених випадках можливий підгострий і хронічний перебіг. У першу добу характерне підвищення температури до 41 °C, відмова від їжі, млявість, чхання, кашель, витікання з носових отворів, кон'юнктивіт. Тварини лежать, не реагують на оточення, іноді приймають позу сидячого собаки. При підйомі та прогоні у тварин приступи хворобливого кашлю. Тварини видужують через сім-десять діб. В ускладнених випадках хвороба протікає важко протягом декількох тижнів і навіть місяців. Тварини худнуть і в них з'являються ознаки плевропневмоперикардиту, хронічного риніту, отиту та гаймориту. У результаті вторинної інфекції часто розвивається крупозна пневмонія, що має летальну перспективу. При хронічному плині прогноз несприятливий.

У верхніх дихальних шляхах і легенях виявляють серознокатаральні запалення слизових оболонок із пневмонічними осередками в верхніх і середніх частках легенів. У просвітах бронхів і на слизуватих оболонках — значна кількість катарального ексудату, тягучого слизу. Пневмонічні осередки вишневочервоного кольору, різко відмежовані від здорової тканини легенів. Іноді мається плеврит, крововиливи на серозних і слизових оболонках, міокарді, паренхіматозних органах. Характерний лімфаденіт і гіперплазія бронхіальних і средостінних лимфовузлів. В ускладнених випадках виявляються осередки крупозного запалення легенів і некротичні фокуси в легенях, перикарді, міокарді, селезінці й інших паренхіматозних органах. При цьому відзначають всі ознаки сепсису. джерело: українська Вікіпедія

2. Як вберегтися

Ще вчора мало хто в Україні вірив, що епідемія пандемічного грипу стане для нас реальністю. Але від блискавичної гострої пневмонії почали вмирати десятки людей, серед них багато молоді і діти. Медики називають одну причину всіх випадків летальних результатів – пізнє звернення до лікарів по медичну допомогу. Банальна річ – вчасно звертатися до лікарів за порадою і допомогою. Слідувати цій раді сьогодні – питання життя і смерті. Всі померлі пізно зверталися в лікарню – на 5–7-й день перебігу хвороби, коли вже нічим допомогти було не можна.

Грип А/H1N1 вражає перш за все молодих українців

За даними Міністерства охорони здоров`я, пандемічний грип А/H1N1 вражає перш за все молоде працездатне населення. Вік більшості померлих – від 20 до 50 років, є і випадки смерті двох дітей. Особливістю епідемічного процесу в Україні є враження вагітних з трагічними наслідками – загибеллю плоду, а в двох випадках і матері.

Взагалі групами ризику захворювання є люди працездатного віку, вагітні, діти і немолоді (останні, як правило, не вражаються масово, але мають високий ризик ускладнень і смертності).

Ускладнюється перебіг захворювань у разі наявності супутніх серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання, цукрового діабету, ослаблення імунної системи, ожиріння.

Підступність пандемічного вірусу грипу А/Н1N1 в тому, що хвороба може ніяк не виявлятися на ранніх стадіях, проте поширюється і передається навколишнім. Поширюється через кашель і чхання (як звичайний грип – повітряно-крапельним шляхом) або ж, що важливіше – через дотик брудними руками до носа або рота. Віруси грипу можуть зберігатися на поверхнях протягом кількох годин, наприклад, на дверній ручці, до якої доторкнулася людина, яка щойно чхнула в руку.

Найдрібніші частинки вірусу можуть зберігатися на поверхні столу, телефонах і інших предметах і потрапляти в організм з пальців – в рот, ніс або очі.

При цьому захворювання на ранніх стадіях не відрізняється від «класичної» простуди (симптоми дуже схожі – озноб, кашель, біль у горлі, головний біль, втома, можлива діарея і блювота), проте дуже швидко воно переходить у запалення легенів з високою температурою.

Інкубаційний період - 2-4 дні (до тижня).

Чи можна вберегтися здоровим людям?

Тут думки більшості лікарів, яких опитав УНІАН, схожі – в ситуації, що склалася, вже мало що допоможе. Профілактикою займатися пізно. Чотири місяці тому лікарі наполегливо рекомендували українцям зміцнювати імунітет. Хто послухав тої ради – той озброєний проти епідемії. Наскільки високим є імунний статус, настільки людина може протистояти вірусу.

Лікарі з сумом жартують, що наші люди починають займатися профілактикою в день смерті. Але почистити організм від шлаків, що сприяє зміцненню імунітету, не буде зайвим.

Наш імунітет залежить в першу чергу від стану печінки, стверджує лікар-фітотерапевт Борис Скачко. «Цей орган – головний очищувач крові за наявності інфекції і головний постачальник матеріалу для вироблення антитіл. Сьогодні здорова печінка в українця – явище рідкісне. Атеросклероз і хронічний жировий гепатоз виявляють вже у 20-річних – частина кліток печінки, замість того, щоб працювати – заповнені жиром. Таким чином, печінка не в змозі утримувати токсини, які вражають у тому числі й легені”, – каже Скачко.

За його словами, вірус потрапляє в організм через слизову оболонку. У слизових, у тому числі й органів дихання, виробляється імуноглобулін А. Це антитіло неспецифічної дії. “Тобто потрапив якийсь “залітний” вірус, імуноглобулін А його зв`язав, і вірус інактивувався. Потрапила якась бактерія – її знерухомили, і бактерія вже не розвивається. Вироблення цього імуноглобуліну залежить від здатності печінки засвоювати з їжі вітамін А, якщо він там був”, – зазначає лікар.

Перш за все – очищення й вітамінізація

Профілактика проти інфікування новим вірусом у кожної людини повинна бути спрямована на дві речі – на посилення роботи печінки і вітамінізацію вітаміном А, наголошує лікар.

“Більше за все вітаміну А в моркві та гарбузі. Їх потрібно постійно вводити в раціон. Гарбуз краще за все запікати в духовці, присипавши цукром, але в жодному разі не медом (мед високої температури не любить – фруктоза перетворюється дуже швидко на канцерогенну речовину)”, – радить Скачко. Коли в такому вигляді гарбуз потрапляє в організм – це і джерело вітаміну А, і одночасно клітковина, яка в кишечнику збирає токсини.

Лікар радить також вживати масло обліпихи і шипшини, які продаються в аптеках – по 15–20 крапель кілька разів на день у салатах, з їжею. А ще запастися цілісним вівсом. “Пийте вівсяний відвар. Для цього 2–3 столових ложки вівса на півтора літри води, прокип`ятіть 30–40 хвилин. До гарячого відвару додайте родзинки і курагу. Овес – це серцеві глікозиди. Це підживлення серцю – воно починає активніше працювати, більше подавати крові до печінки і нирок, і організм очищається краще”, – стверджує Скачко.

Ще можна вживати насіння розторопші – це потужний гепатопротектор, – додайте їх по чайній ложці в їжу. Таким чином, печінка починає працювати краще, каже лікар.

І звичайно, традиційні цибуля і часник... Ці овочі не дають мутувати вірусу грипу, який вже потрапив в організм.

“Дуже часто механізм дії вірусу такий: він заходить у клітину і перебудовує її так, що вона починає синтезувати “дітей” цього вірусу. Сама гине, а “вірусні діти” потрапляють у кров. Тому в організм потрапляє один вірус, і якщо імунітет слабкий, – виходить абсолютно інший – більш патогенний. Фактично людина з низьким імунітетом сам виробляє більш патогенний вірус, заражаючи їм навколишніх. Щоб обірвати цей процес, потрібно ість цибулю, часник – багато і у будь-якому вигляді”, – говорить Скачко.

Імуномодулятори приймати не можна

Доктор Скачко настійно не рекомендує зараз імуномодулятори. “У жодному разі не можна використовувати адаптогени типу женьшеня, елеутерокока тощо. Це батіг для імунної системи. Щоб підняти імунітет, потрібен час. Щоб його правильно підняти, початкова доза повинна бути 5–10 крапель і максимум двічі в першу половину дня. За тиждень дозу можна підвищувати не більше ніж на 5 крапель. Таким чином, людина може трохи «підсмикувати» свій імунітет”, – розповідає лікар.

Він стверджує, що коли намагаються пити по тридцять крапель, виникає зворотна реакція, і чим слабкіший організм, тим нижчою повинна бути доза на старті. Люди з низьким імунітетом не мають права використовувати навіть середні дози. Вони повинні починати з малих, адже імуномодулятори трохи пригнічують імунітет, і у відповідь на це, організм повинен підвищити опір. Тому з адаптогенами жартувати не можна, попереджає лікар, людина може поприймати високі дози і посадити імунітет.

Заходи профілактики грипу А (Н1N1)

Лікарі настійно рекомендують носити маску, уникати рукостискань, поцілунків і обіймів, близького контакту з хворими, а також триматися подалі від великих скупчень людей.

Запобіжні засоби повинні бути такі.

Кашляючи або чхаючи, прикривайте рот хустками, які згодом викидайте. Якщо хустки немає, прагніть прикривати рот долонею. Регулярно і ретельно мийте руки. Якщо відчуваєте себе хворим – залишайтеся удома і негайно викликайте лікаря або швидку допомогу.

Не стійте і не сидіть поряд з людьми з ознаками респіраторної інфекції: нежиттю, кашлем, почервонілими очима тощо.

Взагалі краще не виходити нікуди з дому, якщо інфекція вже широко розповсюдилася.

Якщо ви не вакцинувалися від грипу цього сезону, то й не метушіться – вже пізно.

І ще раз нагадуємо, при найменших підозрах на важкий перебіг простуди, негайно викликайте лікаря. Хай краще виявиться, що у вас звичайнісіньке ОРЗ. джерело: Марія Турчина, unian.net

Що робити?
Клінічні ознаки грипу типу А/H1N1:
головний біль,
біль у м'язах,
біль у горлі,
підвищення температури тіла,
кашель,
нежить, закладання носа,
в окремих випадках - блювота і понос.

Як можна заразитися вірусом грипу типу А/H1N1?
Від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів).

Як довго є заразним хворий на грип типу А/H1N1?
Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі типу А/H1N1 може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються - то до їх зникнення.

Як попередити зараження грипом типу А/H1N1?
- уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
- обмежити відвідини місць великого скупчення людей;
- часто провітрювати приміщення;
- часто мити руки з милом;
- прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками;
- уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;
- прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;
- якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів.

Що повинні знати батьки, щоб попередити зараження дітей грипом?
- навчити дітей часто мити руки з милом протягом 20 секунд;
- батьки також повинні виконувати цю процедуру, що служить добрим прикладом для дітей;
- навчити дітей кашляти і чхати в серветку або руку;
- батьки також повинні виконувати цю процедуру, що служить добрим прикладом для дітей;
- навчити дітей не підходити до хворих ближче, ніж на півтора - два метри;
- хворі діти повинні залишатися вдома (не відвідувати дошкільні установи і школи);
- утримуватися дітям і батькам від відвідин місць скупчення людей.

Що робити, якщо дитина захворіла на грип?
- при перших ознаках захворювання дитину необхідно покласти у ліжко і викликати лікаря;
- залишити хвору дитину вдома, окрім тих випадків, коли їй потрібна термінова медична допомога. Не відправляти дитину в школу або до дошкільної установи;
- хворі на грип небезпечні для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Неприпустима їх поява в громадському транспорті, дитячих колективах та інших місцях масового перебування людей.
- хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;
- не допускати контакту хворого із здоровими членами сім'ї, окрім тих, хто доглядає за ним;
- особа, що доглядає за хворим, повинна носити двошарову марлеву пов'язку або разову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години. Після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити руки з милом;
- маска повинна бути або одноразовою, яку після зміни викинути в корзину, або багаторазовою, яку після прання необхідно ретельно прасувати гарячою праскою;
- проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу;
- щодня робити вологе прибирання приміщень оселі;
- повітря в приміщеннях повинне бути достатньої вологості;
- мати разові носові серветки і корзину для використаних серветок в межах досяжності хворого;
- створити хворій дитині комфортні умови. Вкрай важливим є спокій, постільний режим;
- якщо у дитини лихоманка, то їй необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену), після цього викликати лікаря;
- до приходу лікаря давати дитині пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо);
- не слід займатися самолікуванням. Відповідне медикаментозне лікування хворому призначає тільки лікар!

Які ознаки захворювання у дитини повинні примусити негайно звернутися за медичною допомогою?
- Прискорене або утруднене дихання.
- Синюшність навкруги рота, інших шкірних покровів.
- Поява на тілі дитини крововиливів (навіть дуже маленьких), носової кровотечі.
- Висока температура тіла.
- Відмова дитини від пиття.
- Неможливість розбудити дитину або відсутність її реакції на звертання.
- Надмірне збудження дитини або поява судом.
- Поява блювоти, частого рідкого стільця.
- Скарги дитини на сильний головний біль.
- Відсутність сечовипускання або сліз під час плачу. джерело: МОЗ

ще раз:
- макси
- анивірусні засоби (превентивно)
- звернення до лікаря при будь-якій підозрі



Шановні відвідувачі сайту http://kobizhcha.at.ua
В звязку з тим що створено новий сайт. Даний сайт більше не буде оновлюватись

Переходьте на наш новий сайт http://kobyzhcha.in.ua/
 
Форум » За межами села... » Новини... » Свинячий грип?!
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:




каталог сайтів