Вітаю Вас Гість!
П'ятниця, 17 Тра 2024, 05:40
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2009 » Квітень » 24 » Стан здоров’я (за даними вибіркового опитування населення Чернігівщини)
14:29
Стан здоров’я (за даними вибіркового опитування населення Чернігівщини)
З метою дослідження питань, пов’язаних із доступністю для населення послуг охорони здоров’я та лікарських препаратів, органами державної статистики в жовтні 2008 р. проведено опитування членів домогосподарств, які приймають участь у вибірковому обстеженні умов їх життя. Усього було опитано 10,6 тис. домогосподарств України, у тому числі 367 домогосподарств Чернігівщини.
У результаті опитування виявлено, що більше третини населення області оцінює стан свого здоров’я як добрий, близько половини (44,2%) уважають стан здоров’я задовільним та кожен п’ятий – поганим.
Порівняння самооцінки здоров’я міського та сільського населення країни в цілому свідчить, що сільське населення почувало себе краще, ніж міське. Імовірно, це пов’язано зі значно меншим негативним впливом несприятливих екологічних, техногенних факторів та психоемоційних перенавантажень, притаманних способу життя мешканців сучасних міст.
У нашій області кожні три особи з чотирьох повідомили, що хворіли впродовж останніх 12 місяців і зверталися за медичною допомогою. Більшість хворих зверталися за допомогою в поліклініку (95,2%), 9,2% – до стоматолога в державній медичній установі, 6,4% хворих – звернулися до приватного стоматолога, 2,5% – скористалися швидкою медичною допомогою, 1,3% – зверталися до платної медичної установи. До народного цілителя, знахаря, екстрасенса звернулися 0,4% хворих.
Найчастіше останньою причиною звертання до лікаря були хвороби або проблеми зі здоров’ям (70,4%). Близько чверті опитаних зверталися до лікарів із метою проходження профілактичного огляду, 1,9% – поновлювали рецепти, 0,6% хворих зверталися з приводу травм та нещасних випадків.
Звернення з адміністративних причин (отримання листа-довідки, сертифікату тощо) становили 0,2%.
Майже 45% населення області повідомили, що мали хронічні захво-рювання або проблеми зі здоров’ям. Найбільш поширеною була гіпертонія, про наявність якої повідомила майже кожна третя особа, що має хронічні захворювання. Кожна п’ята особа, яка мала проблеми зі здоров’ям, зверталася з приводу серцевих захворювань, кожна шоста – хворіла на артроз та артрит (у т.ч. ревматоїдний), кожна десята мала хронічний бронхіт, емфізему легенів, кожна дванадцята – мігрень або частий головний біль, кожна третя мала інші захворювання.
На стан здоров’я населення негативний вплив мають наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС. Майже 14,5% населення повідомили, що на їх стан здоров’я Чорнобильська аварія вплинула дуже негативно, значна частина (63,5%) респондентів уважають, що наслідки Чорнобиля на них вплинули тільки частково, та 22% – що наслідки аварії на здоров’я не вплинули ніяк.

Переглядів: 724 | Додав: borger | Теги: здоров’я, статистика | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів