Вітаю Вас Гість!
Понеділок, 06 Тра 2024, 17:15
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2013 » Травень » 17 » Електрика - не жарт
10:36
Електрика - не жарт
З кожним роком зростає виробництво та споживання електроенергії, а відтак і кількість людей, які в процесі своєї життєдіяльності використовують (експлуатують) електричні пристрої та установки. Тому питання електробезпеки набувають особливої ваги.
Аналіз виробничого травматизму показує, що кількість травм, спричинених дією електричного струму, є незначною і становить близько 1%. Однак із загальної кількості смертельних нещасних випадків частка електротравм становить 20-40% і посідає одне з перших місць. Щороку в Україні від електричного струму гине приблизно 1500 осіб, зокрема в м. Ніжині протягом травня 2013 року від ураження електричним струмом постраждало 2 особи, одна з яких загинула.
Найбільша кількість випадків електротравматизму, в тому числі зі смертельними наслідками, стається при експлуатації електроустановок напругою до 1000В, що пов'язано з їх поширеністю і відносною доступністю практично для кожного. Випадки електротравматизму під час експлуатації електроустановок напругою понад 1000В нечасті, що зумовлено незначним поширенням такого електрообладнання і обслуговуванням його висококваліфікованим персоналом.
Основними причинами електротравматизму є:
- випадкове доторкання до неізольованих струмопровідних частин електроустаткування;
- використання несправного електрообладнання;
- застосування нестандартних переносних світильників напругою 220 чи 127 В;
- робота без надійних захисних засобів та запобіжних пристосувань;
- доторкання до незаземлених корпусів електроустановок, що опинилися під напругою внаслідок пошкодження чи пробою ізоляції.
Електроприлади, з якими доводиться мати справу практично всім, становлять значну потенційну небезпеку ще й тому, що органи чуття людини не здатні на відстані виявляти наявність електричної напруги. У зв'язку з цим захисна реакція організму виявляється лише після того, як людина потрапила під дію електричної напруги. Проходячи через організм людини, електричний струм справляє на нього термічну, електролітичну, механічну та біологічну дію.
Тривалість дії струму на організм людини істотно впливає на наслідки ураження: чим більший час проходження струму, тим швидше виснажуються захисні сили організму, при цьому опір тіла людини різко знижується і важкість наслідків зростає. Наприклад, для змінного струму частотою 50 Гц гранично допустимий струм при тривалості дії 0,1с становить 500мА, а при дії протягом 1с - вже 50 мА. Шлях проходження струму через тіло людини є важливим чинником. Небезпека ураження особливо велика тоді, коли на шляху струму знаходяться життєво важливі органи - серце, легені, головний мозок. Індивідуальні особливості людини значною мірою впливають на наслідки ураження електричним струмом. Струм, ледь відчутний для одних людей, може бути невідпускаючим для інших. Для жінок порогові значення струму приблизно в півтора рази є нижчими, ніж для чоловіків. Ступінь впливу струму істотно залежить від стану нервової системи та всього організму в цілому. Так, у стані нервового збудження, депресії, сп'яніння, захворювання (особливо при захворюваннях шкіри, серцево-судинної та центральної нервової систем) люди значно чутливіші до дії на них струму. Важливе значення має також уважність та психічна готовність людини до можливої небезпеки ураження струмом. В переважній більшості випадків несподіваний електричний удар призводить до важчих наслідків, ніж при усвідомленні людиною існуючої небезпеки ураження.
Умови навколишнього середовища можуть підвищувати небезпеку ураження людини електричним струмом. Так у приміщеннях з високою температурою та відносною вологістю повітря наслідки ураження можуть бути важчими, оскільки значне потовиділення для підтримання теплобалансу між організмом та навколишнім середовищем, призводить до зменшення опору тіла людини.
Перша допомога при ураженні електричним струмом повинна надаватися негайно (протягом першої хвилини). Необхідно визначити, що сталося, звільнити (при необхідності) потерпілого від вражаючої дії електричного струму; встановити наявність дихання, пульсу, шоку; організувати виклик швидкої допомоги; при необхідності, проводити реанімаційні заходи: штучне дихання, непрямий масаж серця.

Ст. МВН курсів ЦО м. Ніжин В.Л. Ярош

Переглядів: 666 | Додав: komar | Теги: електрика, Небезпека | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів