Вітаю Вас Гість!
Четвер, 28 Бер 2024, 19:57
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2014 » Серпень » 13 » ЯКЩО УЖАЛИЛА БДЖОЛА...
12:45
ЯКЩО УЖАЛИЛА БДЖОЛА...
З усіх комах найбільшу небезпеку для людини становлять оси (шершень, звичайна оса тощо) і бджоли. При їх жаленні під шкіру вприскується отрута, від якої може виникнути місцева або загальна реакція.
Ступінь отруєння після укусів бджіл залежить від кількості одночасних укусів, місця ураження та індивідуальної реакції організму до бджолиної отрути. Найнебезпечнішими є укуси ротової порожнини.
Місцева реакція добре відома кожному, кого хоч раз ужалила бджола або оса: сильний біль, сверблячка і печіння, почервоніння і набряк. Особливо набрякають повіки, губи, статеві органи. Тривалість місцевої реакції 1-8 діб.
Загальні реакції бувають токсичними і алергічними.
ТОКСИЧНА РЕАКЦІЯ виникає, коли людину одночасно ужалять декілька десятків або сотень комах. Тяжкість загальної токсичної реакції залежить від кількості отрути, що потрапила в організм. При загальній токсичній реакції, окрім місцевого набряку, може з'явитися кропивниця пухирчаста - висип по всьому тілу, що зудить. Вона супроводжується підвищенням температури, різким головним болем, блювотою, бувають марення, судоми.
АЛЕРГІЧНА РЕАКЦІЯ на отруту перетинчастокрилих виникає приблизно у 1-2% людей, і для її розвитку кількість отрути значення не має. Ступінь тяжкості такої реакції може бути різний. Її проявом бувають кропивниця, набряк обличчя, вушних раковин. Дуже небезпечний набряк язика і гортані, що може викликати задуху.
У ряді випадків спостерігаються задуха, утруднений, хрипкий видих, сильне серцебиття, запаморочення, біль у животі, нудота, блювота, можлива короткочасна втрата свідомості.
Найважча алергічна реакція - анафілактичний шок, який загрожує життю. Він розвивається відразу за жаленням: людина втрачає свідомість (іноді на декілька годин), у неї порушується діяльність багатьох органів і систем, в першу чергу серцево-судинної і нервової.
ПЕРША ДОПОМОГА ПОТЕРПІЛОМУ ВІД ОТРУТИ ПЕРЕТИНЧАСТОКРИЛИХ.
Перш за все слід вжити заходів, перешкоджаючих надходженню отрути в тканини і його розповсюдженню.
Зі всіх перетинчастокрилих комах жало залишають тільки бджоли. Тому, знайшовши жало, обережно видаліть його разом з отруйним мішечком, підчепивши нігтем (а краще пінцетом або голкою). Відразу після жалення перетинчастокрилими комахами треба прикласти до цього місця шматочок цукру, що сприяє витяганню отрути з ранки і перешкоджає розвитку набряку. Якщо набряк хворобливий і не спадає, зверніться до лікаря.
При загальній токсичній реакції, щоб уповільнити всмоктування отрути, на місце набряку слід покласти грілку з холодною водою або рушник, змочений в холодній воді. Потерпілому рекомендується якомога більше пити. При кропив'янці спостерігається значне зниження артеріального тиску, тому дайте потерпілому 20-25 крапель кордіаміну. Алкоголь категорично протипоказаний, оскільки він сприяє збільшенню проникності судин, що призводить до посилення набряків.
Особливо термінові заходи необхідні у разі розвитку анафілактичного шоку. Потерпілого слід укрити, обкласти грілками з теплою водою, дати одну або дві таблетки димедролу, 20-25 крапель кордіаміну і терміново викликати «швидку допомогу» або доставити його до медичної установи.
У важких випадках, коли у потерпілого зупинилося серце і припинилося дихання, треба до приїзду «Швидкої» робити серцево-легеневу реанімацію: штучне дихання і закритий масаж серця.

В.П. Ярошовець
завідувач Ніжинських міських курсів
НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

Переглядів: 674 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів