Вітаю Вас Гість!
Понеділок, 06 Тра 2024, 16:32
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2012 » Серпень » 17 » НЕБЕЗПЕКА НА ВИРОБНИЦТВІ
13:30
НЕБЕЗПЕКА НА ВИРОБНИЦТВІ
Щорічно в країні виникають випадки травматизму на виробництві, в тому числі із смертельними наслідками, під час виконання робіт у замкнених (обмежених) просторах (люки, лази, колодязі, камери, колектори, каналізаційні мережі тощо). В період підвищеної температури повітря небезпека отруєння працівників, які виконують роботи на даних об’єктах значно підвищується.
Як повідомляє Держгірпромнагляд України, вже за цей рік маємо сумні приклади, коли через порушення вимог безпеки на підприємствах загинули працівники.
Так, 29 травня у КП «Бориспільводоканал» (Київська область) під час виконання газонебезпечних робіт у каналізаційному колодязі смертельно отруїлися каналізаційними газами три робітники. 14 червня у сільськогосподарському приватному підприємстві «Рать» (Волинська область) під час виконання ремонтних робіт колектора у каналізаційному колодязі сталося отруєння каналізаційними газами двох працівників, один з них смертельно. 20 липня у КП «Гулянське» (Житомирська область) під час виконання ремонтних робіт у каналізаційній насосній станції отруїлися шкідливими газами три працівники, двоє з них смертельно. 31 липня у ВП «Луганське управління ТОВ «Луганськвода» (Луганська область) під час виконання робіт у каналізаційній насосній станції три працівника отруїлися каналізаційними газами. 1 серпня на підприємстві «Дніпро-Кіровоград» (Кіровоградська область) під час виконання робіт у водопровідному колодязі отруїлися три працівника, двоє з них смертельно. 2 серпня у ТОВ «Шкірзавод Златопіль» (Кіровоградська область) під час виконання робіт з очищення відстійника три працівника смертельно отруїлися шкідливими газами, ще один працівник отримав гостре отруєння. 2 серпня у ТОВ «Лідер» (Запорізька область) під час очищення зливної ями від отруєння шкідливими газами загинули чотири працівника.

Причинами вказаних нещасних випадків є:
- виконання робіт без засобів колективного та індивідуального захисту, у тому числі через те, що працівники не були ними забезпечені;
- відсутність контролю повітряного середовища під час виконання робіт;
- недостатня підготовка працівників з питань охорони праці;
- відсутність інструкцій з охорони праці, а також невиконання їх вимог працівниками;
- проведення робіт без відповідних нарядів-допусків на виконання робіт підвищеної небезпеки.

З метою запобігання нещасних випадків на виробництві при проведенні робіт у замкнених (обмежених) просторах (люки, лази, колодязі, камери, колектори, каналізаційні мережі тощо) керівникам суб’єктів господарювання необхідно вжити дієвих заходів по забезпеченню дотримання працівниками вимог безпеки на робочих місцях, здійсненню постійного та належного контролю за дотриманням працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, промислової та пожежної безпеки. Також рекомендується в період підвищеної температури повітря зменшити робочий час для працівників задіяних у даних роботах.

І.Пасік, майстер виробничого навчання курсів ЦО м. Ніжина

Переглядів: 542 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів