Вітаю Вас Гість!
Понеділок, 06 Тра 2024, 12:55
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2013 » Квітень » 10 » Небезпека підтоплення
09:23
Небезпека підтоплення
Щорічно Чернігівщина потерпає від підтоплень.
Причини підтоплення інженерних споруд і фундаментів будівель традиційно бувають двох видів. Перша, природна причина - це ґрунтові води мають свій постійний горизонт в кожній місцевості та мають здатність підвищувати або знижувати свій рівень залежно від сезонних коливань або погодних умов. Як правило, амплітуда таких коливань для України 1-1,2 метра. Найбільший пік природно припадає на весну, в період масового танення снігового покриву. Проте формування рівня підтоплення, починається не навесні, як помилково багато хто вважає, а ще в грудні. Періодичне підтавання снігу в зимовий період вивільняє вологу, яка просочуючись в ґрунт сприяє підніманню рівня водяного горизонту. Причому підтоплення може бути як в результаті підняття рівня ґрунтових вод, так і в результаті проникнення в ґрунт надлишкової вологи з поверхні. Пік такого підтоплення поєднаного, як правило, за часом з паводком припадає на кінець березня і є явищем сезонним. Друга причина, що сприяє виникненню паводків – техногенна. Засміченість каналів відведення стоків води, а іноді їх загортання громадянами міста для розширення площі земельних ділянок, призводить до підтоплень значних територій.
Слід пам'ятати, що підтоплення небезпечне не лише для індивідуальної забудови, але і для міських багатоквартирних будинків. Тим більше що при збільшенні твердих покриттів зокрема асфальту зменшується можливість для природного випарування води внаслідок чого зросте кількість не стічних ґрунтових вод. Коли рівень ґрунтових вод знаходиться вище за глибину промерзання ґрунтів, починається здуття ґрунту. Внаслідок чого відбувається перекіс будівлі, деформація фундаментів, перерозподіл навантажень, з'являються тріщини в будинках, порушується нормальне функціонування будівлі.
Основним методом профілактики підтоплення є створення дренажних систем, і гідроізоляція фундаментів. Особливо це стосується приватних будинків і котеджних селищ розташованих в заплавах річок на підтоплюваних територіях. Виявлення джерел і причин підтоплення, є необхідною умовою для забезпечення захищеності будівель і споруд забудованих територій. У місцевостях, де підтоплення регулярні і прогнозовані, для ліквідації перезволоження земель рекомендується систематичний горизонтальний глибокий (2,2-3,5 м), переважно відкритий, дренаж.
Якщо приватний будинок з великою ймовірністю потрапляє в зону підтоплення слід прийняти превентивні заходи - облаштувати ущільнення в притворах дверей і вікон, підвальних і цокольних поверхів. Створити запас мішків з піском і шанцевого інструменту тощо.
Якщо паводок застав вас в місті:
– намагайтесь не користуватися підземними переходами і підвальними приміщеннями;
– постарайтеся сховатися в будівлях розташованих вище за вірогідний рівень підтоплення;
– якщо будівля (приміщення) в якому ви знаходитеся підтоплює, постарайтеся покинути її та перейти на найближчу підвищеність;
– якщо покинути будівлю не представляється можливим, то підніміться на вищий поверх, відключить електрику, газ, щільно закрийте вікна, двері та повідомите про своє місцезнаходження в чергову службу державну службу з НС по тел. 101;
– якщо паводок застав Вас в транспорті не намагайтеся подолати підтоплені ділянки. Переїдьте в крайній правий ряд, припаркуйтесь, включіть сигнал аварійної зупинки і дочекайтеся спаду рівня води. У випадку якщо падіння рівня води не передбачається покиньте транспорт і дістаньтеся до найближчої будівлі або підвищеності.
Якщо йдеться про паводкові води, які піднялися вище за рівень ґрунту їх можна відвести по дренажних каналах, особливо якщо місцевість має природний нахил хоч би в декілька градусів. Інакше для водозахисту застосовуються дамби.

Завідувач курсами ЦО м. Ніжина В.П. Ярошовець

Переглядів: 576 | Додав: komar | Теги: Небезпека, пыдтоплення | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів