Вітаю Вас Гість!
Понеділок, 06 Тра 2024, 22:33
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2013 » Січень » 21 » ОБЕРЕЖНО: КОКЛЮШ !
11:54
ОБЕРЕЖНО: КОКЛЮШ !
Незважаючи на те що в Україні щепленнями проти коклюшу щороку охоплюється 90-95% дітей, захворюваність на нього залишається на досить високому рівні. Щороку в країні реєструється 3-4 тис. випадків коклюшу серед дітей, переважно віком до 1 року, коли хвороба перебігає особливо тяжко з багатьма ускладненнями та несприятливими наслідками. В Україні реєструються випадки смерті дітей від цієї хвороби. У більшості випадків смерть від коклюшу настає у дітей віком до 6 міс.
В зв'язку з недосконалістю діагностики коклюш інколи приймається за інші захворювання. Підйом захворюваності на коклюш виникає в осінньо-зимовий період.
Чутливість до коклюшу велика. Зараження цією інфекцією можливо вже в періоді новонародженості, так як дитина не отримує коклюшних антитіл через плаценту. Коклюшем хворіють не тільки діти, але і дорослі. Захворюваність дорослих у сімейних осередках складає 23,7%, а серед працівників дитячих установ - 10%.
Збудником коклюшу є паличка Борде-Жангу, яку було вперше описано в 1906 році бельгійським вченим Ж.Борде і французьким вченим – О.Жангу.
Джерелом зараження є хвора людина, що виділяє в повітря під час кашлю крапельки носоглоткового слизу, що містять паличку кашлюку. Інфікування відбувається, якщо відстань від хворого не перевищує 2 метри. Хворий найбільш заразний в початковому, так званому продромальному періоді хвороби. Цей факт пояснюється особливостями життєдіяльності мікроба, який розмножується лише на початку хвороби, після чого гине. В цілому тривалість заразного періоду зазвичай не перевищує 2-4 тижні.
Від моменту зараження, до моменту прояву перших симптомів хвороби проходить, як правило, в середньому 7-10 діб. Спочатку з’являється легке покашлювання, яке наростає з кожним днем, підвищується загальна температура тіла. Діти, хворі на коклюш, стають роздратованими, втрачають апетит, погіршується сон. Такий період триває протягом двох тижнів. Потім напади частішають, носять спазматичний, судомний характер і закінчуються виділенням прозорої, в’язкої мокроти, а іноді навіть блюванням. Повторюються вони від 5 до 30 і більше разів на добу. В період затихання нападів дитина почуває себе досить задовільно. Загострення хвороби триває 3-4 тижні, потім напади зникають, але «звичайний» кашель не припиняється протягом досить тривалого періоду часу.
Найбільш частим ускладненням коклюшу є пневмонія, крім цього не рідким явищем є загострення туберкульозу, часті носові кровотечі, пупкова або пахова грижа.
Єдиним надійним засобом профілактики даної хвороби є вакцинація.
Всім дітям з 3 місяців проводиться курс вакцинації проти коклюшу, складається з 3 ін'єкцій вакцини АКДС з інтервалом в 1,5 міс. Ревакцинацію роблять через 1,5-2 роки після курсу вакцинації. Вакцинація в 70-80% попереджає захворювання, або ж воно протікає в легкій формі.
На дітей до 7 років, які контактували з хворими, що раніше не хворіли на коклюш і не щеплені проти нього, накладають карантин терміном до 14 днів із моменту ізоляції хворого. Всі, хто знаходився в контакті з хворим, при підозрі на коклюш підлягають бактеріологічному обстеженню. Контактним дітям віком до 1 року і не щепленим вводять для профілактики нормальний людський імуноглобулін (протикіревий) по 3 мл 2 дні підряд.
Своєчасне та правильне діагностування коклюшу дасть можливість ефективного лікування, полегшити перебіг хвороби та уникнути можливих ускладнень.

О.Ф.Філімонова, майстер виробничого навчання
курсів ЦО м. Ніжина

Переглядів: 625 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів