11:58 Що потрібно знати, щоб не отруїтися грибами. | |
Прикро, що через невміння відрізнити отруйні гриби від їстівних, неуважність під час збирання, неправильне приготування, можна наразитися на отруєння, нерідко з тяжкими наслідками. Тому нагадаємо про деякі застереження, щоб у Вашому кошику замість смачних та корисних «дарів лісу» не опинилися гриби отруйні та радіоактивні. - Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках. - Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні. - Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися. - Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно-небезпечних зонах. Перевірте при можливості гриби на радіоактивність. - Не збирайте грибів, яких не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою. - Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих. - Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них. - Не збирайте та печериці (по російські – шампіньйони), у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору. - Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності. - Не куштуйте сирі гриби на смак. - Ще раз перевірте вдома принесені гриби,особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. - Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. - При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, відвар злийте. Лише після цього гриби можна варити або смажити. - Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Це позбавить їх гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка. - Ніколи не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. - Гриби (зеленушки, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, зате у взаємодії із алкоголем викликають інтенсивне отруєння. - Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння. - Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. - Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин. В.Л. Ярош, ст. МВН Ніжинських міських курсів НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області | |
|
|
|
|