Вітаю Вас Гість!
П'ятниця, 24 Лист 2017, 00:32
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2014 » Вересень » 18 » Що потрібно знати, щоб не отруїтися грибами.
11:58
Що потрібно знати, щоб не отруїтися грибами.
Прикро, що через невміння відрізнити отруйні гриби від їстівних, неуважність під час збирання, неправильне приготування, можна наразитися на отруєння, нерідко з тяжкими наслідками. Тому нагадаємо про деякі застереження, щоб у Вашому кошику замість смачних та корисних «дарів лісу» не опинилися гриби отруйні та радіоактивні.
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте купівлі грибів на стихійних ринках.
- Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б апетитними вони не здавалися.
- Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно-небезпечних зонах. Перевірте при можливості гриби на радіоактивність.
- Не збирайте грибів, яких не знаєте, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою.
- Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
- Ніколи не збирайте пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них.
- Не збирайте та печериці (по російські – шампіньйони), у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома принесені гриби,особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - сміливо викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом, викидайте. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, відвар злийте. Лише після цього гриби можна варити або смажити.
- Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Це позбавить їх гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.
- Ніколи не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Гриби (зеленушки, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, зате у взаємодії із алкоголем викликають інтенсивне отруєння.
- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин.
Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
- Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.
- Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

В.Л. Ярош, ст. МВН
Ніжинських міських курсів
НМЦ ЦЗ та БЖД
Чернігівської області

Переглядів: 329 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів