Вітаю Вас Гість!
Субота, 18 Тра 2024, 23:53
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2012 » Квітень » 9 » Шкідливо і небезпечно
14:51
Шкідливо і небезпечно
З настанням теплої погоди стають справжнім лихом пожежі сухої трави, сміття та пожнивних рештків, адже на весняному сонці торішні залишки рослинності швидко висихають і легко спалахують від необережно кинутого сірника або недопалка. Крім того, ігноруючи вимоги ряду законодавчих документів, люди спалюють на присадибних ділянках, сільгоспугіддях суху траву, стерню, листя та сміття. В результаті вогонь палає на полях, луках, вздовж залізничних колій та автошляхів, утворюючи аварійну ситуацію на дорогах, та завдаючи довкіллю незлічених втрат. За даними ТУ МНС у Чернігівській області з цих причин в області вже виникло 64 пожежі, в наслідок яких травмовано 1 людину, пошкоджено 2 будинки, 2 господарчі споруди, вигоріло 1 га настилу в лісах та майже 120 га сухої рослинності на відкритій території.
Так, у Носівці необережність при курінні гр-на Буцан В.Ф. призвела до загоряння сухої трави на площі 0,2 га по вул. Вокзальній. Під час пожежі сам винуватець отримав 45% опіків тіла. У с. Бобруйки Козелецького району внаслідок необережного поводження з вогнем гр-ки Фединої М.М. знищено 0,6 т сіна в господарстві гр-ки Неліп Н.М.
Локалізувати та гасити такі пожежі дуже складно, оскільки вони мають високу швидкість поширення вогню, особливо у вітряну погоду. Тож існує реальна загроза поширення горіння на господарські, житлові будівлі та лісонасадження. Зазначимо, що шкода від подібних пожеж багатостороння і вкрай небезпечна, адже вогонь випалює коріння первоцвітів, руйнує родючий шар ґрунту та знищує живих істот. Крім того, при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря потрапляють майже дев’ять кілограмів мікрочастинок диму, до яких входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. При тлінні, без доступу кисню, минулорічного листя виділяється бензопирен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Також, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.
Нагадуємо, що згідно статті 39 Закону України “Про тваринний світ” та статті 27 Закону України “Про рослинний світ” випалювання сухої рослинності або її залишків допускається лише в разі господарської необхідності за відповідним дозволом територіальних органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів.
За самовільне випалювання рослинності або її залишків стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафу на громадян від 5 до 10, а на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. За ті ж самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40, а на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".
Якщо Ви отримали дозвіл на спалювання рослинності чи сміття, будьте уважними та обережними у поводженні з вогнем. Перш, ніж розпалити багаття, розчистіть навколо нього суху траву в радіусі 1 м. Не розводьте вогнища у вітряну погоду та ближче 15 м від будівель. Постійно контролюйте процес горіння, адже поривами вітру або по сухій траві полум’я може вмить перекинутися на житлові чи господарчі будівлі, автомобілі, дерева тощо. Слідкуйте за розвагами дітей, роз’яснюйте їм про небезпеку пожеж, ховайте від них сірники та запальнички. Перебуваючи в лісових масивах і паркових зонах, не кидайте непогашені сірники, недопалки та ні в якому разі не розпалюйте вогнища.

Курси цивільної оборони м. Ніжина
МВН Лега О.М.

Переглядів: 451 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів