Вітаю Вас Гість!
Субота, 18 Тра 2024, 23:53
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » 2012 » Травень » 18 » Збережемо ліси від пожеж
09:31
Збережемо ліси від пожеж
Чернігівщину часто називають лісовим краєм. Загальна площа лісових насаджень області складає більше 730 тисяч гектарів. Ліси - це не тільки деревина, гриби, ягоди й лікарські рослини. Крім того, вони є унікальним природним комплексом який впливає на клімат, ґрунти, умови формування поверхневого стоку, регулювання рівня води у річках, фільтрування води й очищення повітря. Тому збереження лісів не тільки дуже важлива справа, але й прямий обов’язок кожного громадянина.
З настанням сухої та теплої погоди різко збільшується кількість природних пожеж, особливо лісових. Згоряють величезні площі лісів і зелених насаджень.
За статистикою, найбільш пожежонебезпечними для лісів місяцями є липень і серпень, проте вже навесні, торішня трава і лісова підстилка швидко висихає на сонці і легко загоряється від необережно кинутого сірника або цигарки. Більшість загорянь у лісах і насадженнях виникає через необережність людей.
Лісові пожежі швидко поширюються, особливо у вітряну погоду. Зупинити вогонь, що набрав сили, дуже непросто. На гасіння лісових пожеж витрачаються величезні сили та засоби.
Лісову пожежу не складно загасити тільки на початковій стадії, наприклад, коли від залишеного непогашеного багаття починає горіти лісова підстилка чи мох. Але коли вогонь уже набрав силу і загоряються дерева, загасити пожежу дуже складно.
З метою забезпечення належного протипожежного захисту території області від пожеж в природних екосистемах розпорядженням голови облдержадміністрації №91 від 23 березня 2012 року «Про заборону випалювання рослинності або її залишків та забезпечення протипожежних вимог на території лісового фонду області» у період високого та надзвичайно високого класу пожежної небезпеки категорично заборонено відвідування населенням небезпечних у пожежному відношенні лісів, в’їзд до них транспортних засобів, крім службової і спеціальної лісогосподарської техніки.
Щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі, необхідно дотримуватися таких правил:
- не підпалюйте суху траву на лісових галявинах. Якщо ви побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, чим небезпечні такі дії.
- ніколи не розводьте багаття в сухому лісі. Насамперед переконайтесь, що вогнище розташовується на піску або глині. Перш ніж розпалити багаття, згребіть лісову підстилку з місця, де буде вогнище, і навколо нього в радіусі одного метра. Перед тим як піти, залийте багаття водою. Після цього розгребіть золу і переконайтеся, що під нею не збереглося тліючих вуглин. Не йдіть від залитого багаття, поки від нього йде дим або пара. Про те, чим заливати багаття, подбайте заздалегідь.
- ніколи не кидайте непогашені сірники або цигарки.
Якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку намагайтеся загасити його самі збиваючи полум’я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом. Іноді досить просто затоптати полум'я (при цьому необхідно почекати і переконатися, що трава або підстилка не жевріють, інакше вогонь може виникнути знову).
Якщо ж пожежа досить велика - якнайшвидше зателефонуйте до служби порятунку за телефоном "101" і повідомте про місце загоряння, що горить, на якій площі, і як туди доїхати. А вже потім, по можливості, проводьте гасіння пожежі.
Ліс гостинно зустрічає всіх, але він вимагає дбайливого ставлення до себе. Давайте загальними зусиллями збережемо природу.

Завідувач курсів ЦО м. Ніжина В.П. Ярошовець

Переглядів: 696 | Додав: komar | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

каталог сайтів