Вітаю Вас Гість!
Неділя, 19 Тра 2024, 11:51
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Форма входу

Логін:
Пароль:

Теги

Цікаво

Пошук

Головна » Архів новин
Перші дослідники Стародубщини. Костомаров, Максимович, Гнатюк. Втручання імперської політики в справу дослідження Стародубщини. Марія Косич.

Національні суперечки 1919-1926 рр. Експедиція Сержпутовського. Радянська ідеологія. Павло Розторгуєв. «Ленінградська школа». Сучасні українські дослідження. Професор Горленко. Східнополіський діалект. «Стародубці».

Наукові дослідження життя та мови стародубських українців розпочалися з 19 ст. Про українців Стародубщини писали такі відомі українські науковці 19-го - початку 20-го ст.ст. як Микола Костомаров, Михайло Максимович та Володимир Гнатюк.

Приділяли увагу своїм землякам і місцеві краєзнавці, такі якГ. Єсимонтовський, Олександр Покорський-Журавко, Олександр Рубець, виходець зізнатного стародубського козачого роду Вадим Модзалевський.

Усі вони держалися тієї думки, яку висловив у примітках до своєї повісті „Кудеяр” визначний український історик Микола Костомаров, наводячи зразок місцевої мови, якою розмовляють у Новозибківськ ... Читати далі

Переглядів: 2418 | Дата: 25 Лют 2010 | Рейтинг: 3.7/3

У той час, як директор ФБР у США лише мріє про глобальне стеження за інтернет-користувачами, в Україні це вже реальність.

Справа в тому, що сьогодні набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії». Так, знову вона, стара добра дитяча порнографія!

І знову борці з нею готові стежити за всім і кожним, аби тільки не допустити поширення цього зла. Але схоже, що порнографією просто прикриваються. Найцікавіше – далі.

Цим законом вносяться зміни до Кримінального кодексу, Закону про телекомунікації і Закон про захист суспільної моралі. Не будемо вдаватися в нетрі законодавства, а лиш прочитаємо одне з положень.

Отже, додано положення: «на підставі рішення суду обмежувати доступ своїх абонентів до ресурсів, через які здійснюється розповсюдження дитячої порнографії».

Неначебто нічого страшного. Але от ще новий пункт: «Оператори, провайдери телекомунікацій зберігають та надають інформацію про з'єднан ... Читати далі

Переглядів: 727 | Дата: 11 Лют 2010 | Рейтинг: 0.0/0

Приємно усвідомлювати той факт, що нарешті наша країна починає оговтуватися чи то від справді небезпечної пандемії, чи від не менш небезпечної «показухи». Тепер з преси, окрім інформації про грип, можна дізнатися і про інші новини, які, виявляється, теж важливі.

Ще коли я був студентом, то сам відчув, як це – бути три тижні на карантині. Слава Богу, що хоч не хворів.

Лише під завершення тимчасових і вимушених канікул в голову прийшла гарна ідея – з’їздити куди-небудь. Домовилися з приятелем і вирішили гайнути в Стару Басань (нещодавно читав у газеті, що там відкрилося якесь господарство, мовляв, і страусів тримають, і птицю різну, і…).

Надумали – зробили. О шостій ранку із залізничного вокзалу вирушили на електричці аж до Бобровиці. Стара Басань – це Бобровицький район, до речі, недалеко від Києва. Їхали близько двох годин. Вийшли у Бобровиці на вокзалі. Попередньо розробивши маршрут, вирішили вийти у Бобровиці, а потім чим-небудь доїхати чи (як це вже траплялося не раз) ді ... Читати далі

Переглядів: 2326 | Дата: 31 Січ 2010 | Рейтинг: 5.0/1

Саме на останньому аспекті я б і хотів зосередити сьогодні увагу. Адже момент тісної інтеграції з РФ зачіпають більшість кандидатів, зокрема – Віктор Янукович, Петро Симоненко, Олександр Мороз, Володимир Литвин і з останнього часу навіть Арсеній Яценюк. Знову виринають призабуті ідеї „подвійного громадянства”, „спільних збройних сил” (Симоненко), інтеграція в Єдиний економічний простір (Яценюк) та інше. Природно, перемога одного з цих кандидатів стане подарунком кремлівській владі, завдяки якому їй вдасться тісно обплісти своїми щупальцями Україну, нав’язати їй свою волю в плані зовнішньоекономічного і зовнішньополітичного співробітництва, а то й, ще гірше, в плані внутрішнього життя.

Звичайно, хтось скаже, що в цьому нічого особливо поганого нема, що це може стати кроком на шляху виходу з економічного колапсу і т.д. Але прихована мета для РФ в цій ситуації – назавжди утримати Україну в сфері свого постійного впливу, інтеграція нашого суспільства в таке соціокультурне (а крім того ... Читати далі

Переглядів: 808 | Дата: 31 Січ 2010 | Рейтинг: 0.0/0

На східній околиці Козельця, праворуч від дороги на село Данівка, знаходиться старовинна садиба Покорщина. За народними переказами, вона названа на згадку про ті часи, коли російська цариця Єлизавета «покорилася» своїй свекрусі – матері Олексія Розумовського. Зважаючи на це історичне місце, генеральний директор та засновник приватного музею «Козацькі землі України» Володимир Недяк звернувся до обласної ради з пропозицією передати безкоштовно на баланс музею "Козацькі землі України" терміном на 49 років будівлі садиби «Покорщина» - пам’ятки архітектури національного значення, яка, на превеликий жаль хоча і має національне значення, але знаходиться у жахливому стані. Володимир Недяк планує створити на базі будівлі садиби «Покорщина» музейний комплекс "Козацька садиба "Покорщина" та реставрувати за власні кошти головний дерев’яний будинок та кам’яницю садиби, інші об’єкти культурної спадщини, в тому числі й ті, які не збереглися: каретну, два флігелі (правий та лівий), стайню, кузню, а та ... Читати далі
Переглядів: 742 | Дата: 31 Січ 2010 | Рейтинг: 5.0/1

Тема використання лісових ресурсів дедалі більше хвилює суспільство. Та якщо вирубування дерев перебуває в полі зору громадськості та ЗМІ, то заготівля інших видів лісових дарів – грибів, ягід, живиці, лікарських трав, березового соку тощо досі залишалася поза їх увагою. Разом із тим ціна цих продуктів на ринку рік у рік збільшується.
ЛІСОВІ ГРИБИ та ягоди перейшли в розряд делікатесів, стали предметом діяльності великого бізнесу. Щороку десятки тонн цих дарів лісу ділки вивозять за кордон, наживаючи мільйонні бариші, а потім ці гриби та ягоди з’являються на прилавках наших магазинів у вигляді дорогих імпортних консервів. Лише на Чернігівщині гриби та ягоди у 2009 році заготовляли 72 суб’єкти підприємницької діяльності. Цікаву інформацію про те, як ведеться ця заготівля та як зужитковується це природне багатство, я вперше почула на засіданні Чернігівської обласної комісії з питань використання лісових ресурсів.
Члени комісії не випадково зацікавилися цим. За даними управл ... Читати далі
Переглядів: 718 | Дата: 31 Січ 2010 | Рейтинг: 5.0/1

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в Бобровиці Чернігівської області вручила 85 ордерів пільговикам у новому 146-квартирному житловому будинку. Як передає УНІАН, квартири отримали багатодітні сім'ї, воїни-інтернаціоналісти, а також представники силових структур.

Тимошенко вважає, що добудова житлових будинків в умовах кризи через механізми фінансування Державної іпотечної установи стала найбільш ефективною антикризовою програмою уряду. За її словами, до кінця 2009 року таким чином буде введено в експлуатацію 5 тис. 800 квартир.

Прем'єри сказала, що досвід України в подоланні кризисних проявів у будівельній галузі за допомогою іпотечної системи зацікавив Росію і Казахстан. «Це велике наше українське інтелектуальне надбання, тому що коли ми були на саміті в Ялті з прем'єр-міністрами країн СНД, то ми як Україна поділилися цим досвідом, і як мінімум Росія і Казахстан цей досвід узяли для себе, аби його застосовувати в своєму житті, в боротьбі з кризою», - повідомила Тимошенко.

Переглядів: 797 | Дата: 18 Груд 2009 | Рейтинг: 0.0/0

Під урожай 2010 року озимі на зерно в області посіяні на площі 241,2 тис.га (91% минулорічного рівня).
Площа посіву пшениці озимої на зерно збільшилася на 20% і становила 179,5 тис.га.
Жита посіяли на площі 58,8 тис.га (52% до минулого року).
Збільшили посіви озимих на зерно господарства 6 районів, із них вагоміше – Прилуцького (на 34%), Семенівського (на 29%), Варвинського (на 25%). Наполовину скоротили їх у Коропському та Н-Сіверському районах.
Ріпак озимий на зерно займає 46,5 тис.га (129% посіву 2008 року).

Джерело: Головне управління статистики в Чернігівській області
Переглядів: 791 | Дата: 17 Груд 2009 | Рейтинг: 0.0/0

“Вважаю за необхідне ввести кримінальну відповідальність за невиконання передвиборчих обіцянок”
Про це Голова Верховної Ради України, лідер Народної Партії, кандидат на пост Президента України В.Литвин заявив під час спілкування з працівниками заводу “Білкозин”, що в місті Прилуки Чернігівської області.
Саме з відвідування цього підприємства 14 грудня поточного року розпочав свій візит Голова Народної Партії В.Литвин до Чернігівської області. Прилуцький завод “Білкозин” є єдиним в Україні виробником штучних колагенових оболонок для виробництва ковбасних виробів.
Ознайомившись з роботою підприємства та продукцією, що виготовляється, В.Литвин зазначив, що продукція випускається якісна і в такому обсязі, що може дати змогу підприємству посісти гідне місце серед вітчизняних підприємств. “Я виріс серед людей, які завжди працювали, і не можу змиритися з тим, що ті, хт ... Читати далі

Переглядів: 719 | Дата: 17 Груд 2009 | Рейтинг: 5.0/1

Питання розробки в Чернігові проекту Програми інформування батьків про успішність дітей за допомогою «електронного щоденника» обговорили сьогодні на робочій нараді у заступника міського голови Оксани Тунік-Фриз .
Вказану Програму планують розробляти комплексно за участю представників управління освіти міської ради, комунального підприємства "Інформаційно-аналітичний центр" та за безпосередньої підтримки міської влади.
Оксана Тунік-Фриз вважає, що для проведення презентації даної Програми необхідно вивчити пропозиції щодо надання подібної послуги, а також зібрати інформацію про досвід навчальних закладів міста та інших обласних центрів, де вже запроваджені "електронні щоденники".
Присутні при обговоренні цього питання директори шкіл зазначили, що "електронний щоденник" дозволить батькам отримувати через Інтернет оперативну інформацію про відвідування та оцінки своїх дітей, ... Читати далі

Переглядів: 1210 | Дата: 20 Лист 2009 | Рейтинг: 0.0/0

« 1 2 ... 7 8 9 10 11 ... 18 19 »

каталог сайтів